«У різних життєвих ситуаціях люди їдять і п’ють, отримуючи від цього задоволення, іноді — навіть і користь», — так розпочинається на одному із сайтів розповідь про свята їжі та напоїв. Усього таких свят — міжнародних і національних, офіційних і зовсім «лівих» — укладачі календаря гастрономічних днів відшукали 69, але не заперечують, що котресь із «смачних» свят вони могли й проґавити. Ознайомимося ближче з деякими святами для шлунка.
16 жовтня 1945 року було створено Організацію продовольства та сільського господарства ООН. 1979 року вона ухвалила, аби щороку 16 жовтня відзначався Всесвітній день продовольства. Головна його мета — підвищити рівень обізнаності населення з продовольчою проблемою в світі. А ще — це привід замислитися над тим, що зроблено та що ще належить зробити, аби розв’язати глобальну проблему: позбавити людство від голоду, недоїдання та бідності.
Конкретним продуктам присвячено окремі святкові дні. Так, з 2001 року на пропозицію згаданої вище Організації продовольства та сільського господарства в перший день літа (1 червня) відзначають Всесвітній день молока. Мета свята — популяризувати молоко й молочні продукти серед людей, а також інформувати населення про діяльність, пов’язану з молоком і молочним виробництвом.
На 11 липня припадає Всесвітній день шоколаду. Придумали цей день 20 років тому французи. Тільки на початку XX століття, з появою промислового виробництва шоколаду, цією «їжею богів» змогли насолодитися і люди, які не належали до аристократії.
На другу п’ятницю жовтня (2015 року це 9 жовтня) припадає Всесвітній день яйця — свято всіх любителів омлетів, запіканок, яєчні та іншої смакоти. Проголосила таке свято Міжнародна яєчна комісія на конференції, що проходила 1996 року у Відні. Багато країн, а особливо виробники яєчної продукції, з готовністю відгукнулися на ідею відзначати свято яйця. В американському місті Аббевіллі (штат Луїзіана) в перші вихідні листопада навіть проводять Дні гігантського омлету.
15 грудня відзначається Міжнародний день чаю. Найгучніше це роблять країни, в економіці яких стаття про виробництво чаю займає одне їх головних місць. Серед них Індія, Шрі Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда, Танзанія.
Продукти — продуктами, але з них хтось має вміло приготувати смачні страви. Тож з ініціативи Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств з 2004 року кухарі та кулінари всього світу відзначають 20 жовтня Міжнародний день кухаря.
Молодим святом, започаткованим тільки 2011 року, є Міжнародний день торта (відзначається 20 липня). Девіз його досить простий, але надзвичайно привабливий: «Я йду до тебе з тортом».
Є свята, присвячені не споживанню якогось продукту, а відмові від нього. Це Міжнародний день без м’яса, який, починаючи з 1985 року, відзначають 20 березня в багатьох країнах. Цього дня крамниці й ресторани відмовляються від продажу м’яса, а активісти пропагують вегетаріанство, а також ідеї співчуття тваринам та захисту довкілля.
1 листопада вже два десятки років поспіль відзначається Всесвітній день вегана — свято тих, хто харчується і користується тільки рослинними продуктами, без будь-яких компонентів тваринного походження. Натомість у США є неформальний Національний день, коли можна їсти все, що хочеш. Це справжнє свято для свого шлунка американці щороку влаштовують 11 травня. Росіяни ж на противагу «клятим піндосам» 2011 року запровадили в себе 2 червня як День здорового харчування та відмови від надмірностей в їжі.
Назвемо ще деякі оригінальні свята для шлунка. В США це Національні дні спагеті (4 січня), хот-дога (18 липня), вафлі (24 серпня) та салямі (7 вересня). 27 січня в Ісландії відзначають День сонячної кави, 1 березня — День пива, а ще через два дні — День тістечок. На 30 травня припадає Національний день картоплі в Перу, на першу суботу червня — Свято оселедця в Нідерландах, на 1 жовтня — День саке в Японії.
З наших народних «гастрономічних свят» варто згадати Масницю — тиждень перед Великим постом. 2015 року вона припадає на 16—22 лютого. Це своєрідні дні млинців і вареників, коли, наприклад, у середу можна з’їздити до тещі на млинці.
Українська марка 2003 року, присвячена Масниці на Донеччині
© Олег Будзей
Дивіться також: |