Чт, 28.03.2024, 19:16
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » Статті » Знахідки О.Будзея » Культура

Будзей О. Перша меморіальна
Кам’янець-Подільський потроху обростає меморіальними дошками. І в цьому немає нічого дивного. У місті народилося, навчалося, працювало стільки відомих людей, відбулося стільки значних подій, що і кількох сотень пам’ятних таблиць буде замало. А коли в місті з’явилася перша меморіальна дошка?

На це запитання не зовсім легко відповісти. Так, на будинку № 8 на майдані Польський ринок (сьогодні тут розмістився готель «Гетьман») збереглася плита з написом про те, що цю кам’яницю 1735 року наново спорудив Сефер Овансович. Чим не меморіальна дошка в пам’ять про самого себе? На іншому будинку Польського ринку, який до наших днів не дожив, у пілон балкона була вмурована таблиця з написом польською мовою: «Найясніший Станіслав Август, Король Польський, ощасливив своїм перебуванням цей будинок 12 листопада 1781 року». Можна навести й інші приклади.

Але то давні часи. Якщо ж говорити про сучасний період, то варто згадати, як 18 квітня 1958 року в Старій фортеці на Папській башті (відомій ще як Кармалюкова) було встановлено меморіальну дошку-барельєф з погруддям народного месника та написом: «1818—1823 в цій башті був тричі ув’язнений Устим Кармалюк». Цим самим було започатковано новий період встановлення в місті меморіальних дощок, який особливо пожвавився 1967 року — в рік помпезного святкування п’ятдесятиріччя Радянської влади.

Правда, на башті вже була інформаційна таблиця, встановлена ще до війни, з написом: «БАШТА № 11. За описом 1544 р. вона звалась ПАПСЬКОЮ або ЮЛІЯ ІІ. В цій башті 1818—1823 рр. був ув’язнений УСТИМ КАРМАЛЮК».
Таблички на Папській башті. Фото Андрія Бондаренка (ukrainaincognita.com)

Є на башті ще давніший меморіальний знак — білокам’яна пам’ятна дошка на честь папи Юлія ІІ з його родовим гербом: могутній дуб зі сплетеними гілками, над ним традиційна папська тіара.

 Але якщо говорити про меморіальну дошку в сучасному розумінні, то цьому критерію якнайповніше відповідає тільки встановлена 18 квітня 1958 року.

Юрій Амбіцький

Хто ж автор цього пам’ятного знака? Це львівський скульптор Юрій Амбіцький (1927—2000). Розповімо трохи про нього. Юрій Іванович народився 13 січня 1927 року в селі Прусік поблизу міста Санок (пишуть ще Сянок, Сянік). Сьогодні це польське місто є одним із побратимів Кам’янця-Подільського. А колись тут жили лемки — етнографічна група українців. Юрій Амбіцький якраз походив із династії лемківських народних різьбярів. Із молодшим братом Мироном Юрій продовжив славну сімейну традицію. Брати Юрій і Мирон Амбіцькі стали відомими скульпторами, членами Спілки художників України. Так, Юрій — автор пам’ятника Тарасові Шевченку в селі Фрага Рогатинського району Івано-Франківської області, погруддя Іванові Франку в селі Залуква того ж району.

Але все то попереду. А до того — 1945 року — сім’ю Амбіцьких, як і багато інших лемківських сімей, насильно зірвали з рідної для них землі та переселили в Україну.

Меморіальна дошка Устимові Кармалюку в Кам’янці-Подільському стала творчим дебютом молодого львівського скульптора, а якщо бути зовсім точним — його дипломною роботою. Так Кам’янець-Подільський безкоштовно розжився на свою першу меморіальну дошку.

До речі, в місті над Смотричем є ще одна меморіальна дошка, виготовлена лемківським майстром — правда, іншим. Це пам’ятна таблиця Микиті Годованцю, урочисто відкрита 25 вересня 1983 року на будинку № 18 вулиці Шевченка (на розі з Пушкінською вулицею). Автор пам’ятного знака — народний художник України, лауреат Шевченківської премії Еммануїл Мисько. Він тоді спеціально приїхав зі Львова до Кам’янця-Подільського на ювілейні торжества. Але ще вже зовсім інша історія...


Автор: Олег Будзей



Дивіться також:

Категорія: Культура | Додав: OlegB (20.10.2013)
Переглядів: 964 | Коментарі: 3 | Теги: меморіальна дошка, Кармалюкова башта, лемки, Кармалюк, Папська башта, Будзей, Амбіцький | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
1 OlegB   (21.10.2013 10:43) [Материал]
Як стверджує кандидат історичних наук Валерій Дячок, немає жодних документів, які би підтвердили, що Кармалюк був ув'язнений саме в Папській вежі. Детальніше: Хто першим «посадив» Кармалюка в Папську вежу? (http://h.ua/story/387462/).

3 KamPod   (23.10.2013 21:35) [Материал]
Серйозна там заява. Але як я зрозумів заснована на запереченні - "не сидів, бо доповідач не знайшов згадки" - ну послухати можна, але поки що приймати особисто я не спішу.
Але в будь-якому разі цей уривок з поданої за посиланням публікації варто навести:
Уже давно славу борця із міфами про Устима Кармалюка заслужив кандидат історичних наук із Хмельницького Валерій Дячок. Цього разу він з усією відповідальністю стверджував, що на сьогодні в жодній архівній справі, пов’язаній із розслідуванням дій Кармалюка (чи Карманюка, як його іменує в доповіді Дячок), немає будь-якої згадки про ув’язнення Устима в Папській вежі. Цікаво ще й таке: в плані тюремного замку, який експонується в цій вежі, вона позначена як така, що не призначена для утримання арештантів. Дослідник зазначає, що в працях найкращих знавців Поділля Юзефа Ролле та Юхима Сіцінського немає жодних згадок про ув’язнення Кармалюка в Папській вежі. Першими ж його «посадили» туди письменник Володимир Бєляєв в оповіданні «В Старій фортеці» (1935) і заступник народного комісара освіти УРСР Андрій Хвиля в компілятивній праці «Устим Кармалюк: до 100-ліття з дня смерті» (1936). Тож цікаво, чи знайдуться дослідники, які документально підтвердять, що Устима Кармалюка тричі ув’язнювали в Папській вежі, як про те засвідчує меморіальна дошка на башті. А якщо таких дослідників не буде, то чи відважиться музей демонтувати пам’ятну дошку?

2 rabbit   (22.10.2013 00:18) [Материал]
Більшість туристів цілком задовільняють легенди.

Имя *:
Email:
Код *:
Категорії розділу
Кам'янецький календар [366]
Села від А до Я [1]
Історія [54]
Культура [38]
Персоналії [86]
Релігія [11]
Суспільство [21]
Різне [23]
Пошук
Свіжина
Дуже цікаво розповідає про вулицю Зантус

Доброго дня,
хто може показати на

Скажите пожайлуста а где хранится виньет


да... мне бы такая штуенция не помешала


Пошук
Статистика
Rated by ORS3
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz