Пт, 29.03.2024, 07:30
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » Статті » Знахідки О.Будзея » Культура

44-сторінкова мандрівка для школярів

У травні 2015 року в Кам’янці-Подільському побачила світ книжка «Дітям про Кам’янець», призначена для учнів молодшого та середнього шкільного віку. Автор Аніта Майданюк і видавець Ярослав Сисин приклали чимало зусиль, щоб створити якісний продукт. До них долучилася художниця Ольга Якубовська, дизайн і верстку забезпечила Катерина Кравцова, використано світлини десяти фотографів.

44-сторінкова книжка великого формату побудована як екскурсія містом, що починається з Алеї закоханих, а завершується на Новому замку та розповіддю про сім чудес Кам’янця. Відкриває мандрівку звернення: «Любий друже! У твоїх руках книга, яка розкриє загадкові таємниці Кам’янця-Подільського, допоможе здійснити захоплюючу подорож цим дивовижним містом».

Видана на крейдованому папері, проілюстрована на кожній сторінці кольоровими фотографіями, книжка, безумовно, приверне увагу школярів і їхніх батьків. Чудово, що текст супроводжується також невеличкими вставочками-запитаннями: «Чи хотілося б тобі, друже, навчатись у такому закладі?» (в розповіді про чоловічу гімназію), «А чи не спробувати й тобі, друже, загадати бажання під Тріумфальною аркою?» тощо.

У тексті бачимо як давні відомості про місто, так і найсучасніші: про кришталеву статуетку із золотим оленем як «Відзнаку року», про резиденції Святого Миколая й Діда Мороза в готелі «Рейкарц», про фестивалі (зокрема «Porta Temporis» та «Respublika»). Добре продуманою є схема міста, вміщена на розвороті всередині книжки.

Авторка непогано володіє фактажем, тож достовірно викладає відомості з історії міста. Але, як завжди, не вдалося уникнути прикрих помилок. На сторінці 6 читаємо: «Відомо, що перший опис Кам’янця залишив нам у безцінний спадок тверський купець Афанасій Нікітін, який перебував у нашому місті в XV столітті». Беремо найавторитетніше видання його «Хожения за три моря», що побачило світ 1986 року у видавництві «Наука» в серії «Литературные памятники», й дивимося на сторінці 57 схему шляху купця. На ній позначено й Поділля і чітко видно, що Нікітін його обминув. Ніде не згадано Кам’янець і в тексті, немає його і в покажчику географічних назв. Насправді ж, місто над Смотричем описав Трифон Коробейников, який 1594 року здійснив ходіння до Царгорода.


© Олег Будзей


Дивіться також:

Категорія: Культура | Додав: OlegB (01.07.2015) | Автор: Олег Будзей
Переглядів: 505 | Коментарі: 2 | Теги: дитяче, Ярослав Сисин, абетка, книжка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
0
1 KamPod   (01.07.2015 11:23) [Материал]
Мабуть і справді сплутано Трифона Коробєйнікова з Афанасієм Нікітіним, хоча століття вказується 15. Було б прикольно якби і ходок за три моря до нас заходив.

0
2 KamPod   (04.07.2015 11:07) [Материал]
У вчора опублікованому на сайті тексті екскурсії містом (1975) зустрів тезу про Афанасія Нікітіна:
_______________________________

В ХУ- ХУ1 вв. Каменец был развитым средневековым городом. ... Наряду с Киевом и Львовом Каменец стал посредником в торговых связях Московской державы и стран Востока с Западной Европы. В середине ХУ вв. в Каменец-Подольском жил тверской купец Афанасий Никитин, который совершил путешествие в Индию. Он первым оставил описание Каменца.
_______________________________
Як бачимо тут взагалі записано, що не просто перебував, а й жив у Кам'янці  shock .

Имя *:
Email:
Код *:
Категорії розділу
Кам'янецький календар [366]
Села від А до Я [1]
Історія [54]
Культура [38]
Персоналії [86]
Релігія [11]
Суспільство [21]
Різне [23]
Пошук
Свіжина
Дуже цікаво розповідає про вулицю Зантус

Доброго дня,
хто може показати на

Скажите пожайлуста а где хранится виньет


да... мне бы такая штуенция не помешала


Пошук
Статистика
Rated by ORS3
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz