Цього року до відкриття туристичного сезону кам’янчани святкують особливо цікаво і колоритно. Відкриття сезону має увінчатись встановленням двох рекордів і один з яких пов’язаний з кавою. Щодо цього уже відбувались наради з представниками туристичної сфери та власників кав’ярень міста, де було вирішено провести фестиваль кави під назвою «Кам’янецька турка», а також це питання розглядалось на засіданні оргкомітету у підготовки до фестивалю. Як зазначалось у офіційних джерелах «концепція фестивалю кави передбачає максимальну популяризацію кави, висвітлення історичного минулого міста та повернення традицій кавопиття, встановлення Рекорду України та, можливо, Рекорду Гіннеса «Найбільша турка кави»».
Напередодні рекорду, 2 травня, рекордну турку кожен міг побачити на площі перед ратушою. Там же нам випала нагода поспілкуватись з головним ідейним натхненником і втілювачем ідей фестивалю Вощинським Олегом Михайловичем
Олег Вощинський (справа) біля рекордної турки і автор публікації Сергій Єрмаков (зліва)
Олег Михайлович, як з’явилась ідея провести такий захід кави?
Я є власником кав’ярні «Кава від поліцмейстра» тому мені кавова тематика дуже близька. І от нещодавно мені трапилась стаття, в якій було повідомлено факт про те, що в 1681 році у Кам’янці працювало вже 10 кав’ярень. Прив’язавшись до цієї дати і підрахувавши роки виявилось, що в цьому 2014 році з тих пір минуло рівно 333 роки. От і пов’язалась ідея здійснити щось «кавове» до такої цікавої дати.
Перед тим у мене був уже один рекорд – я варив 2 бідони кулішу в одній посудині і от в мене виникла ідея зварити от таку турку кави на 333 літри
Отже, історія про каву у місті є, багатьом це цікаво, тож було вирішено здійснити ще й кавовий рекорд, поєднавши його з доброю справою: почастувати людей у Кам’янці цим напоєм. До цього згодом підключились і інші кав’ярні і за круглим столом ми прийшли до висновку, що Кам’янець був одним із перших у Європі де варили каву, а тому вирішили здійснити цей рекорд і до цього рекорду зробити фестиваль у Кам’янці. І так з’явилась така ідея.
Тобто Ви плануєте, що цей фестиваль буде традиційним?
Так, є у планах зробити його постійним.
Але зараз у мене є ще одна ідея організувати ще один фестиваль, але називатись він буде «Фестиваль води», чи якось по іншому в цьому дусі – це поки що робочий проект. На ньому буде готуватись усе зв’язане з водою. Наприклад, каша, чай, кава, вареники, усе що водою готується. І ще є ідея створити самий більший самогонний апарат з якого на святі буде витікати горілка і безкоштовно роздаватись. Звичайно ще будемо думати як це краще зробити. Адже живемо ж ми тут на острові, на воді і в нас тут з водою усе це зв’язано.
Як дізнавались про попередній рекорд, який він?
Через Інтернет давали запит у рекордах України інформацію про це і вони для нас здійснювали пошук. Відомо, що Нескафе намагались зробити чашечку кави на 100 літрів , але в них не вийшло. А от найбільше, що ми знайшли, то це досягнення італійців, які зробили алюмінієву турку на 80 літрів. А більше інформації про такі досягнення з кавою ніде немає. Схоже це буде найбільша кава у світі.
На цьому фестивалі така цікава родзинка, що тут є гості з Туреччини, які пригощають людей справжньою турецькою кавою. А як вони взнали?
Ми звернулись до Турецького посольства, запросили, спілкувались з представниками посольства, які знайшли таких людей з Туреччини, які приїхали і безкоштовно роздають каву
Чи можете Ви розповісти про технічні деталі щодо виготовлення цієї рекордної турки?
Турки виготовляються з металу, який має високу теплопровідність. Крім того бажано, щоб він був мяким і легко оброблявся. Найкраще для цього підходить мідь. Але ми зробили трішки економніший варіант і виготовили турку з латуні. Процес був дещо складним бо латунь жорсткіша ніж мідь. Багато разів паялось-перепаювалось майстром. Товариш допоміг зробити розрахунок чану і турки. З цього розрахунку ми її виготовили більшою ніж 333л. От по верхню рисочку буде 380 літрів. Це пов’язано з тим, що кава коли вариться то піниться, а 333 літри то це буде десь по ручку об’єм
Кава буде справді заварюватись чи буде розчинна?
Ми вже чотири дні мелемо каву, бо спонсор (Julius Meinl) дав каву у зернах і її необхідно змолоти перед заварюванням. Для рекорду буде використано 30 кілограм кави.
Чи є упевненість, що вона приготується так як слід? Все ж таки великий об’єм, велика висота, а підігрів тільки знизу.
Ви бачили як турки роблять каву? Вони наливають одразу гарячу воду, а потім тільки на пісочку гріють турку. Так само ми будемо окремо гріти воду, заливати її гарячою, а знизу буде газовий пальник, який усе це буде підігрівати і доводити до кипіння. А пісок біля турки, то це лише імітація, бо ми не можемо човгати пів тони ваги турки з водою.
Ви не боїтесь що щось піде не так під час рекордного варіння?
Ризик є але будемо старатись. Крім того ми вже проводили попереднє випробування. Пробували гріти воду: наливали літрів 80 і гріли її газовим пальником 2 години. То ми прорахували що процес нагрівання рекордної кави буде близько 4 годин.
А не запитували в турецьких гостей що вони думають про таку каву?
У них було лише питання як ми будемо розливати. Але для цього у турці є кран, бо зрозуміло ж що ми її не будемо перехиляти чи черпаком наливати. Кран заздалегідь продумали і зробили його вище гущі. Гуща осяде на дно, а з крану буде йти кава яку ми будемо роздавати.
Що ж уже сьогодні кожен зможе стати свідком цього рекорду і навіть почастувати рекордну каву на смак. Дійство обіцяє бути цікавим.
Автор: Сергій Єрмаков
© Єрмаков Сергій
Дивіться також: |