Ср, 24.04.2024, 19:23
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » Статті » Знахідки О.Будзея » Культура

На шляху до гран-прі
Побачила світ 240-сторінкова довідкова книжка великого формату «Митці Кам’янця-Подільського: архітектори, мистецтвознавці, художники». Її автор — доктор мистецтвознавства, професор Наталія Урсу — вперше зібрала під однією обкладинкою відомості про 200 митців, тісно пов’язаних із містом над Смотричем. Презентація нового видання відбулася 20 грудня в національному університеті на кафедрі образотворчого й декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва, яку очолює авторка.
 
Структура книжки проста. Відкриває її «Перелік умовних скорочень», 14-рядкове звернення «Шановний читачу!» міського голови Михайла Сімашкевича, «Передмова» на одну сторінку голови міської організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Славка Полятинчука та 18-сторінкова вступна стаття авторки «Культурно-мистецьке життя Кам’янця-Подільського», що охоплює період від XII століття до наших днів. Далі в алфавітному порядку (від «Адамович Отто Максович» до «Яремчук Ігор Володимирович») подано енциклопедичні статті про митців, які, при можливості, проілюстровано портретом людини та її творами. Завершують книжку дві сторінки «Змісту».
 
Статті мають різний розмір. Так, Янові де Вітте, Володимирові Гаґенмейстеру відведено по дві сторінки, Борисові Негоді — майже три сторінки, які містять для кожного з митців 4-5 ілюстрацій. Стаття ж про Ігоря Яремчука, який нині мешкає в Києві, має всього 4 рядки біографічної довідки, ще 4 рядки літератури й жодного зображення.
 
Крейдований папір і насиченість сторінок здебільшого кольоровими ілюстраціями перетворюють довідник на своєрідний альбом про мистецьке життя міста. Недарма міська «Просвіта» має намір пропонувати «Митців» на здобуття гран-прі Форуму видавців у Львові, який відбудеться найближчої осені.
 
Звісно, представленими в книжці митцями не вичерпується художній світ Кам’янця. Сама Наталія Урсу назвала низку імен, які просто не встигла представити в довідникові. Серед них Володимир Матвєйцев, Асрор Мурадов.
 
Охочі можуть за 400 гривень придбати книжку в авторки в художньому корпусі університету на вулиці Гагаріна.
 


© Олег Будзей


Дивіться також:

Категорія: Культура | Додав: OlegB (21.12.2016) | Автор: Олег Будзей
Переглядів: 495 | Коментарі: 4 | Теги: художники, Просвіта, мистецтвознавці, архітектори, урсу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
0
1 KamPod   (21.12.2016 19:56) [Материал]
Ми з Дімбоєм бачили цю книжку, коли приходили до Ярослава Івановича в "Абетку" просити призи для переможців 12 сезону "Хто знає де?", до речі там ця книжка макетувалась (не знаю чи правильно назвав процес) і мабуть там теж її можна придбати.

Це було ще до презентації і дуже хотіли потрапити на її презентацію, проте місце її проведення так і залишилось таємницею, хоча я реально шукав інформацію про це  і навіть телефонував в видавництво (повідомлялось що мала бути презентація 15 грудня). Книжка дійсно гарно і солідно виглядає. Щодо вартості, то Діма навіть прикинув, що на за інформацію про одного митця необхідно заплатити 2грн. ))

0
2 Dimboy   (22.12.2016 22:39) [Материал]
І ще + 50 коп. (адже сума озвучивалась 500грн...))) Так сподобалось візуальне враження, нагадало щось із енциклопедії по мистецтву коли навчались у 5-7 класах НВК №9!

0
4 KamPod   (22.12.2016 22:58) [Материал]
У публікації звучить 400гр. Мабуть переграли бо півтисячі якось аж страшно звучить ) Хоча коли буде мінімалка 3200 може більш адекватно буде сприйматись

0
3 Dimboy   (22.12.2016 22:41) [Материал]
А цікаво чи усі потрапили митці чи можливо хтось навпаки авансом "зайшов", сподіваюсь що із відомих нікого не забули...

Имя *:
Email:
Код *:
Категорії розділу
Кам'янецький календар [366]
Села від А до Я [1]
Історія [54]
Культура [38]
Персоналії [86]
Релігія [11]
Суспільство [21]
Різне [23]
Пошук
Свіжина
Дуже цікаво розповідає про вулицю Зантус

Доброго дня,
хто може показати на

Скажите пожайлуста а где хранится виньет


да... мне бы такая штуенция не помешала


Пошук
Статистика
Rated by ORS3
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz