Пт, 26.04.2024, 22:52
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » Статті » Цікаво знати

ХмельПиво - по датах і змінах
Найпопулярніше у нашому краї пиво "хмельницьке", як відомо попало в поле зору наших дослідників. У першому експерименті ми вже виявили, що серед різних марок пива заводу "Хмельпиво" кожна володіє своїми характерними смаковими якостями, що дозволяло досить легко ідентифікувати пиво відповідної марки. Вже тоді виникали додаткові питання, деякі з яких було досліджено на другому експерименті.

Пивний експеримент "Хмель Пиво" - 2
Загальні відомості:

Експеримент було сплановано і проведено 01.11.2013.

Метою експеримента було перевірка чи є відмінності між пивами однієї марки заводу "Хмельпиво" залежно від дати виготовлення і зміни його варіння.

На експеримент було підготовлено чотири пляшки пива "Проскурівське" з такими параметрами на кришках:
1) - 21.10.2013; I зміна
2) - 25.10.2013; I зміна 
3) - 25.10.2013; II зміна 

4) - 29.10.2013; I зміна 

Усі дати на кришках були заклеєні і перед початком експерименту сторонній спостерігач який допомагав у проведенні експерименту Олександр в довільному порядку пронумерував пляшки і кришечки. Таким чином учасники бачили чотири однакові пляшки "Проскурівського" які відрізнялись лише цифрами на етикетці. 

Цифра автоматично стала порядковим номером взяття проби.

Експеримент проходив у два етапи:

Перший етап: кожен учасник пробував по черзі зразки пива висловлюючи своє враження про його смак і виставляючи оцінку по десятибальній системі.

Другий етап: сліпе дегустування, на якому кожен учасник повертаючись спиною до пляшок отримував зразки в довільному порядку і пробував визначити, яке це пиво з пяти і знову виставляв оцінку по десятибальній системі.

Хід експерименту:

У експерименті взяло участь 8 учасників. Усі перші враження записувались окремо ведучим експерименту, а оцінки зразків записувались на бланках самими учасниками, по яких сформовано таблицю оцінок. Після проб наклейки з кришок здирались і учасникам доводились дати і зміни виробництва того чи іншого пива. 

Результати першої проби:

Номер

зразка

Ві

І

О

С

Вя

Я

Ва

Т

Сумма

Дата і зміна

1

7

6

6

4

5

4

4

8

44

21.10 - I

2

9

10

7

8

7

6

5

7

59

25.10 - II 

3

8

9

9

6

7

7

7

8

61

29.10 - I 

4

8

7

5

7

8

5

9

8

57

25.10 - I 

Як бачимо з таблиці при "зрячих" пробах практично усі визначили перший зразок найгіршим і в результаті він отримав найменшу суму. При цьому можна констатувати що це було і найстаріше за датою виготовлення пиво. У перших враженнях учасники відзначали що воно гіркувато-кислувате (Ві), гірке ще й добре (І) кисле (О; Вя), перебродило - розклалось на компоненти (С), смак пива не відчувається (Я), майже безвкусне (Ва). Як бачимо і відгуки і оцінки не сильні і при тому, що найгіршим по оцінкам це пиво визнало 6 учасників з вісьми. 

Деякий час лідирував по оцінках другий зразок. Що цікаво, що експеримент проводився в дві стадії - спочатку чотири учасника, а потім ще чотири з інтервалом в 3 години. Найкращі оцінки цей зразок отримував коли дегустували перші учасники, тобто коли воно було щойно відкрите. Можливо у цьому щось є, але і так оцінки досить непогані, про що свідчить 3 перших місця "зрячого" дегустування і загальна сума 59 балів. А відгуки про це пиво були такі: чути що свіже (Ві), хороше, смачне (І; С), не вистачає трохи гіркоти (нетипова) (С), смак пива (Вя), не кисле, нормальне (Я).

Лідером же стало, як виявилось найсвіжіше пиво з третього зразка. Жоден учасник не поставив йому найгіршої оцінки, хоча й перших місць вонотут зібрало лише одне. Відгуки про нього наступні: є колір і є відтінки - тут відтінок (присмак) краще ніж у інших - менше гіркоти, менше кислоти (Ві), є гіркота (І), мягке (О), хороше (І; О; С; Вя), кисліше ніж №2, враження що недобродило (С), найбільш відповідає смаковим кондиціям (Я), більш пивне і крепше (Ва).

Четвертий зразок теж отримав непогані бали і двох шанувальників які визнали його найкращим. Відгуки були наступні: мякше але гірке (І), щось незрозуміло (О), схоже на №3 але приємніше, відчувається живе бродіння і помірна гіркота, менш кисле (С), не чути смаку пива (Я), щіпає в роті, відчуття хмілю, бродіння (Ва)

____________

Друга проба була покликана перевірити оцінку з точки зору повної незалежності погляду, адже при групових пробах кожен міг чути попередні думки, які могли на підсвідомості впливати на оцінку. Тут же учасник отримував зразки з однакового посуду і пробував визначити його номер та незалежно від номера і попередньої оцінки ставив знову оцінку по десятибальній шкалі

Результати другої проби:

Номер

зразка

Ві

І

О

С

Вя

Я

Ва

Т

Сумма

Дата і зміна

1

7

9

7

4

8

6

9

8

58

21.10 - I

2

8

7

5

6

6

7

7

10

56

25.10 - II 

3

9

10

8

7

7

6

7

6

60

29.10 - I 

4

8

5

9

7

5

5

4

8

51

25.10 - I 

Одразу можна відзначити що лише один учасник правильно визначив усі чотири зразки пива, натомість повне непопадання було відзначено у трьох учасників, ще четверо правильно ідентифікували одне або два пива. З цього можна зробити висновок, що зразки дійсно дуже подібні і важко ідентифікуються, адже під час першого експерименту в якому приймало участь п'ять з вісьми теперішніх учасників все було набагато простіше (див. ТУТ)

Відповідно і оцінки суттєво відрізнялись. Хоча лідером залишився зразок №3, але інші зразки просто переколотились. Найгірший по "зрячих" пробах перший зразок у двох дегустаторів отримав найвищі оцінки і вийшов на загальне друге місце "зрячих" проб. Натомість четвертий зразок сильно здав і зібравши 4 останніх місця отримав найменшу сумму.

____________

Враховуючи великі розбіжності було вирішено прийняти оцінку від кожного учасника, як сумарну з двох оцінок "зрячого" і "сліпого" дегустування. При цьому варто вказати що в пяти випадках було помічено що оцінки цих двох проб відрізнялись максимально, тобто в одній з проб зразок отримував максимальний бал, а в іншій - мінімальний (ці оцінки в таблиці нижче виділено курсивом і як бачимо найневизначенішим  по цьому критерію став четвертий зразок.

Остаточні результати по двом пробам:

Номер

зразка

Ві

І

О

С

Вя

Я

Ва

Т

Сумма

Дата і зміна

1

14

15

13

8

13

10

13

16

102

21.10 - I

2

17

17

13

14

13

13

12

17

115

25.10 - II 

3

17

19

17

13

14

13

14

14

121

29.10 - I 

4

16

12

14

14

13

10

13

16

108

25.10 - I 

Таким чином оцінки більш-менш вирівнялись, хоча певний рейтинг можна вибудувати:

Найкращим по оцінкам стало найсвіжіше пиво розляте  29.10. Далі два пива розливу 25.10 з деяким відривом пива звареного другою зміною. І найгіршим виявилось "найстаріше" (але ще далеко до 20 дн. терміну зберігання) пиво з 21.10.

Висновки експериментування:

Пиво однієї марки від ВАТ "Хмельпиво" (м.Хмельницький) вцілому має подібні смакові якості незалежно від дати розливу в межах строку придатності. Тобто є підстави вважати, що вариться за одним рецептом, за однією технологією. Про це свідчить:

- близькість оцінок і варіювання місць - практично усі зразки знайшли своїх шанувальників і противників, 

- багато випадків плутання оцінок - в пяти випадках максимальна оцінка в одній пробі змінилась на мінімальну в іншій; 

- факична неможливість визначити яке з чотирьох зразків смакується - 65% непопадання, троє учасників переплутали все, а повністю визначив лише один учасник

Простежується певна залежність між датою виготовлення і смаком пива - так найкращим по відгукам і оцінкам стало найсвіжіше пиво триденного терміну, а найгіршим - найстаріше 11 денного.

Висновки про залежність смаку від зміни поки робити зарано, так як з другої зміни був лише один зразок і нічим особливим він не був відзначений.


Підготував: Сергій Єрмаков



Дивіться також:

Категорія: Цікаво знати | Додав: KamPod (08.11.2013)
Переглядів: 884 | Коментарі: 1 | Теги: дослідження, пиво, Хмельпиво, експеримент, Проскурівське | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 KamPod   (22.04.2014 22:18) [Материал]
Так цікаво, але перший, там де різні марки були , було якось зрозуміліше - те краще, а те трішки не таке.
Тут же як виявилось усе дуже заплутано, про що свідчать похибки у сліпих пробах

Имя *:
Email:
Код *:
Категорії розділу
Проекти активного дозвілля [196]
Туризм [142]
Знахідки О.Будзея [600]
Творчість [31]
Історія [36]
Персоналії [33]
Легенди [32]
Культура і Мистецтво [66]
Суспільство [103]
Релігія [11]
Спорт [51]
Природа і екологія [14]
Бібліотека [51]
Анонс [14]
Про свята, змагання, урочистості та інші події у місті
Цікаво знати [26]
Різне [10]
Пошук
Свіжина
Дуже цікаво розповідає про вулицю Зантус

Доброго дня,
хто може показати на

Скажите пожайлуста а где хранится виньет


да... мне бы такая штуенция не помешала


Пошук
Статистика
Rated by ORS3
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz